5 tips voor een killer startuptraject!

by

Je hebt een winnend concept, en dan? Om online actief te zijn, is er in ieder geval hosting nodig. Managed hostingprovider True geeft het team met het beste idee van Startup Weekend Amsterdam de mogelijkheid hun concept uit te werken op een Virtual Dedicated Server (VDS). Jan-Paul van Burgsteden is naast CEO van True als businesscoach verbonden aan het Amsterdam Centre for Enterpreneurship bij de HVA. Als coach begeleidt hij studenten die in de laatste fase van hun studie zitten en gaan afstuderen met hun eigen onderneming. Jan-Paul ondersteunt met name studenten met ICT-gerelateerde ondernemingen.

Screen Shot 2014-06-25 at 23.57.09

5 tips voor een killer startuptraject
Als businesscoach, maar ook als succesvol ondernemer kent Jan-Paul van Burgsteden alle insand-outs waarmee je rekening moet houden om een startup succesvol in de markt te zetten. De 5 belangrijkste tips wil hij graag met je delen.

1. Schrijf geen businessplan
Ik zie vaak dat de studenten die ik begeleid maanden bezig zijn met het schrijven van een businessplan. Doe dit niet en kies voor een effectieve aanpak: maak gebruik van bijvoorbeeld het Business Model Generation canvas. De 9 onderdelen die essentieel zijn voor succes breng je hiermee op een overzichtelijke en visuele manier in kaart. Neem een vel A1-papier, schrijf de onderdelen uit het Business Model Generation canvas op en geef hier inhoud aan door middel van post-its. Zo ontwikkel je op eenvoudige wijze een businessmodel met focus op de cruciale zaken om succesvol te zijn.

2. Bedenk een stevige missie en visie
Deze tweede tip ligt misschien wat voor de hand, maar toch wil ik dit even noemen. De missie beschrijft het bestaansrecht van jouw onderneming. Hiermee geef je aan wie je bent, wat je doet, wat je wil bereiken en het belangrijkste: waarom je doet wat je doet. Met het antwoord op deze punten kan de waarde van je product of dienst voor potentiële klanten of gebruikers worden bepaalt. Ik weet uit ervaring dat dit helpt met het maken van keuzes waar je met jouw startup voorkomt te staan. Aan de hand van de waardebepaling kun je een verdienmodel opstellen. Daarmee weet je gelijk of je startup levensvatbaar is. Met deze kennis is het mogelijk een visie te bepalen, oftewel: hoe ga je de missie van jouw startup waarmaken?

3. Wacht niet te lang met lanceren
Wil je snel en effectief een startup van de grond krijgen? Ik kan dan als belangrijkste tip meegeven dat je ervoor moet zorgen om binnen afzienbare tijd met jouw product of dienst de markt op te gaan. Welke basisbehoeften van potentiële klanten of gebruikers worden vervult? Toets het product of dienst bij de doelgroep, vraag om feedback en bepaal aan de hand van deze feedback of je succesvol bent. Ik heb gemerkt dat userfeedback je direct in staat stelt een product of dienst te verbeteren. Als je te lang wacht met een eerste release loop je achter de feiten aan en verspil je wellicht tijd aan een product dat zal falen. Hoe eerder je dit weet, hoe beter.

4. Gebruik de kennis van je hostingprovider
De problemen die je in de beginfase van een startuptraject tegenkomt, zijn vaak de problemen die de meeste tijd kosten om op te lossen. Daarom adviseer ik iedereen om ervoor te zorgen een solide fundament neer te zetten waarin je rekening houdt met volgende fases waarin je bedrijf terecht komt. Je kunt veel tijd en geld besparen door in een vroeg stadium ontwikkelaar en hostingprovider op elkaar af te stemmen. Vraag tijdig advies en spar met je hostingpartner: ze denken graag mee. Ik merk dat startende ondernemers die bij ons hosten dit erg prettig vinden. Ook helpen wij met het inzichtelijk maken van risico’s, performancekwesties en best practices. Mede daarom is True betrokken bij tech-communities en evenementen die nieuwe initiatieven op het gebied van webdevelopment en applicaties mogelijk maken.

5. Maak plezier
Ik wil graag eindigen met de tip dat je plezier moet hebben in je werk. Misschien wat cliché, maar het is wel heel belangrijk. Ik heb dit ook ervaren toen ik in het jaar 2000 studeerde en daarnaast mijn bedrijf opzette. Ik was 18 en had opeens een onderneming. Het was vallen en opstaan, maar het is uiteindelijk goed gegaan. Hoe meer je van je werk houdt, hoe makkelijker het gaat. Je eigen onderneming succesvol maken, kost een enorme hoeveel tijd, energie, bloed, zweet en tranen. Als het je passie is die je nastreeft en je hebt plezier dan betalen deze inspanningen zich uiteindelijk terug.

Succesvol een startup opzetten?
True heeft door de jaren heen meerdere startups groot zien worden. Zo maakt 22tracks op het moment een grote groei door en ontwikkelde startup Yunoo zich in 2010 tot website van het jaar onder de begeleiding van True. Wil je weten hoe True jou kan ondersteunen tijdens een startuptraject? Vraag dan het True startup pakket aan via 020-3059750. Volg True op Twitter en Facebook,

www.true.nl

Mee doen met Startup Weekend Amsterdam (4-6 juli)? Er zijn nog een paar kaarten beschikbaar, koop je ticket nu!